Armada Gelişim Projesi kent içinde birbirinden bağımsız gelişen benzer işlevli komşu projeler için model oluşturabilecek özgün bir kentsel tasarım deneyimi
Söğütözü bölgesinin ilk yapılarından biri olan Armada’da kentsel konumun getirdiği ölçek ve program verileri düşünülerek alışveriş yapısı ile birlikte bir de ofis yapısı önerilmişti. Yapı gemi formundaki tasarımı ile kısa sürede Ankara’nın önemli kent simgelerinden biri haline geldi ve 2004 yılında “Avrupa’nın En İyi Alışveriş Merkezi Ödülü’nü aldı.
1999 yılında inşaatı başlayan Armada projesi daha tamamlanmadan gösterilen ilgi büyüme düşüncelerini ortaya çıkardı. Gelişen süreç içinde çokca tekrar edilen içe dönük alışveriş merkezlerinin alternatifleri araştırılmaya başlandı. Armada gelişim projesi bu anlamda içe kapalı alışveriş tipolojisini yeniden kentle buluşturmak, kent kullanımının bir parçası haline getirmek için bir fırsat olarak görüldü. Büyüme projesinin basit bir m2 artışı yerine kullanıcıyı yeniden sokakla buluşturacak, iç-dış birlikteliğini oluşturacak bir yaklaşımla ele alınması benimsendi.
Projenin bütünleyen önemli bir parçasını mevcut ve yeni yapının kendilerinden çok aralarında kalan yaya allesi, sokak oluşturdu. Bu allenin bir yandan yeni ve eski yapıyı birbirine bağlarken öte yandan söğütözü alt bölgesi için küçük bir merkez ve sürdürülebilir bir yaya yolu oluşturması hedeflendi. Her iki yapıda da alle kotunda yer alan programlar sokağa dönük, dışa taşan ve sokakla bütünleşebilecek işlevlere olanak tanıyacak biçimde tasarladı. Mevcut yapı ile büyüme projesi arasında kalan yaya allesi bir kentsel yaşam alanı olarak değerlendirildi.
Armada yaya aksı, peyzaj mimarı ve şehir bölge planlamacısı Can Kubin ile beraber çalışıldı. Yaya aksı içerisinde iki yapı girişine bakan bir meydan ve topografyayı kullanarak oluşturulan merdivenler öngörüldü. Dönemin mevcut imar planı içinde, yeşil alan ve yaya sürekliliğinin üniversite alanına kadar ulaştırılması diğer taraftan da Eskişehir yolunu alttan geçerek, Konya yoluna doğru devam etmesi hedeflenmişti.
Projenin bütünleyen önemli bir parçası da, Söğütözü Bölgesinde planlanan diğer yapıları da içerecek biçimde yaya ailesinin büyümesi düşüncesidir.
Mevcut Armada’da “double mall” adını verdiğimiz çift taraflı mağazalardan oluşan dolaşım alanları tasarlanmışken, yeni blokta ise her katı görmeye olanak sağlayan elips formundaki galeri boşluğu etrafına dizilmiş mağazalar bulunmaktadır. Galeri üst örtüsü yine elips formunda bir ışıklık ile kapatılmış, böylelikle iç mekanın daha uzun süre doğal ışık alması sağlanmıştır. Dolaşım sürekliliğini sağlamak amacıyla her iki yapının da dolaşım alanları doğrudan birbirine hem kapalı hem de açık köprülerle bağlanmıştır.
Malzeme kullanımında gerek iç mekanlarda ve gerek dış cephelerde mevcut yapı ile bütünlük sağlanmaya çalışılmış, ek yapıda da açık yeşil sable camın yanı sıra farklı olarak da günün değişik saatlerinde farklı renklere dönen alüminyum kompozit levhalar kullanılmıştır.
Yarı açık mekan olarak tasarlanan cam küp, teraslarda doğal hava sirkülasyonu sağlamaktadır. Bu ögenin şeffaf tasarlanmasında amaç iç mekanı dışarıya açmak ve dışarıyı da içeri taşımaktır. Cam küpün çelik strüktürü için özel bir tasarım yapılmış ve girişi kapamaması için köşesine binen ağırlık iki yana dağıtılmıştır. Cam küp üzerindeki, her renge dönüşen halka aydınlatmalar projenin önemli mimari elemanlarından biridir.
Armada Gelişim Projesi kent içinde birbirinden bağımsız gelişen benzer işlevli komşu projeler için model oluşturabilecek özgün bir kentsel tasarım deneyimi sunmaktadır.
Çizimler
İnşaat
Bilgiler
İşveren: Söğütözü İnşaat İşletme ve A.Ş.
Proje Yeri: Söğütözü, Ankara
Proje Tarihi: 2004-2010
İnşaat Alanı: 80 000 m2
Statik: Yüksek Proje
Mekanik: Metta Mühendislik
Elektrik: Akay Mühendislik
Peyzaj: Promim Çevre Düzenleme
Şantiye Şefi: Sonay Ozar
Yangın Danışmanlığı: Karina
Kiralama Danışmanı: Jones Lang Laselle Türkiye