Geri

Park Mozaik

Konut

Ankara’da Bir Yaşam Bölgesi: Park Mozaik

Kentsel nitelik taşıyan tüm sosyal mekanları ve peyzaj düzenlemeleri ile birlikte tasarlanan Park Mozaik yerleşiminin Ankara’da kendi başına yeterli bir yaşam çevresi olması hedefleniyor.

Park Mozaik konutlarını tasarlarken bir mahalle dokusu oluşturulması istenildi. Öncelikle mahalleyi oluşturan mekanlar, bir meydan etrafında dağılan sokaklar ve yapılar düşüncesi ortaya çıktı. Yoğunluğu yüksek yapılaşma verileriyle az ve çok katlı konutlar bir arada bir doku oluşturmalıydı. Yapılar arası boşluklarda özel tasarlanmış yaşama mekanları… Her bir avlu, meydan diğerinden farklı, özel bir an’ı yaşatmalıydı. Evlerin dışında düşlenen yaşantılar bu doku yerleşiminde çeşitlenmeliydi. Yürüme mesafesinde meydanlarda buluşan komşuların, yaşama alanlarıyla nitelikli, huzurlu ve sakin bir atmosfer içinde yaşamalarıydı.

Evlerin içinde de önemli olan yaşam, ailenin bir araya gelme düşüncesiydi. İç mekan düzenlemelerinde de aile toplanma mekanının yemek işlevi olmasından yola çıkıldı. Geleneksel ev tipleri, sofalı evler, Eldem’in konutları, Cansever’in yenileme çalışmaları, Aalto’nun Berlin’de 50’li yıllarda tasarladığı Hansaviertel ve Krier’in Rauchstrasse konutları anımsandı. Odaların aynı hole açılması, sofa’nın kullanımı üzerine düşünüldü. Dolaşım alanları azaltılarak yaşama, yemek ve mutfak alanlarını tek mekanda yaşama kurgusu yeniden ele alındı.

Yerleşimin girişinde topoğrafyanın yükselen bölümünde çok katlı bloklar yer aldı. Bu alandaki kırk katlı konut kulesi tüm yerleşkeyi temsil eden bir işaret yapı niteliğinde. Yapı yoğunluğunun yarısı çok katlı bloklarda diğer yarısı ise az katlı yatay bloklarda düzenlendi. Çok katlı bloklarda merkezi çekirdekten daha fazla sayıda daireye ulaşma imkanı sağlanarak katlarda farklı tipte daireler tasarlandı. Yatay bloklar bahçe katı ile birlikte toplam yedi katlıdır. Bu birimlerde her katta iki daire düzenlendi. Aynı plan şemasının çeşitlemeleri daire tiplerini oluşturdu. Dairelerde ana toplanma mekanını oluşturan yemek alanı evin orta bölümünde. Bu mekandan hem mutfak bölümüne hem de diğer mekanlara geçiliyor. Her iki yöne bakan daireler balkonlara açılıyor.

Bloklar arasında oluşan mekanlarda ortak yeşil alan düzenlemeleri bulunuyor. Yeşil alanların altında tasarlanan otoparklar kolay ulaşılabilir bir konumda olup tek katlıdır.

Konutların kat hollerinde renkli camlar kullanıldı. Renk, yüksek yapılarda pencere önlerinde balkon detaylarında, kat hollerinde ve cephelerde de sürdürülen bir detay oldu.

 

Çizimler

Bilgiler

İşveren: Tepe İnşaat, MESA Mesken Sanayii A.Ş.

Proje Tarihi: 2012

İnşaat Alanı: 215,000 m2

Statik: Yüksek Proje

Mekanik: Metta Mühendislik

Elektrik: Yurdakul Mühendislik

Peyzaj: Dalokay Design Studio

Yangın Danışmanı: Alara Proje Mühendislik

Proje Yeri: Yaşamkent, Ankara