Geri

TOBB ETÜ Öğrenci Konukevi

Öğrencilerin özgür hissedecekleri bir kentsel / sosyal ortam

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Söğütözü Yerleşkesinde eğitim yapılarının tamamlanmasını takiben üniversitenin gördüğü ilgi zorunlu bir gelişmeyi beraberinde getirmiştir. Bu aşamada daha önce üniversite mülkiyetinde olmayan bazı komşu alanlar yerleşkeye dahil edilmiş, bunlarla birlikte yeni bir master plan çalışması gerçekleştirilmiştir.

TOBB ETÜ Söğütözü Yerleşkesinin gelişim planlaması içinde öğrenci konukevi yapıları için ayrılan alan, mevcut eğitim yapılarının karşısında, Söğütözü caddesi üzerinde yer almaktadır. Yerleşimin bu bölümünde tasarlanan akademik konukevi, yaşam merkezi ve stüdyo daireler ile öğrencilere ait konaklama blokları sosyal bir yaşam alanı oluşturmayı hedeflemiştir.  Öğrenciler, gelecekte yapılması düşünülen turizm eğitim oteli ve öğrenci birliği yapılarının arasından geçen yaya bağlantısı ile konukevi yapılarına ulaşabilmekte, kız ve erkek öğrencilerin konaklamasına hizmet eden yapılar ikişerli blok dokuları oluşturmaktadır. Bloklar girişleri de içine alan ortak atrium mekanları ile birbirlerine bağlanmaktadır. Şeffaf giriş hacimleri ile tipik kat yüksekliğinin ve açıklığının dışına çıkılarak sosyal mekanlar oluşturan ferah girişler elde edilmiştir.

İşveren tarafından hızlı inşa edilmesi istenen yapıların taşıyıcı sistemi tünel kalıp olarak hazırlanmıştır. Bu sistem içinde esnek kullanıma olanak sağlayacak mekanlar düzeni oluşturulmuştur. Restoranların bulunduğu zemin kat, sosyal aktivite mekanlarının bulunduğu bodrum kat ile spor alanı ve kafenin bulunduğu teras kat tünel kalıp teknolojisinin elverdiği ölçüde tip katlardan farklı ele alınmış, yükseltilmiştir. Alt katlarda iç avlu ve lobiyle bağlantılı kafeteryalar, çalışma salonları, kütüphane ve ofisler yer almaktadır. Üst katlarda öğrenci odaları, ortak mutfaklar ve dinlenme salonları düzenlenmiştir. 

Odalar iki kişinin tüm mekanı eşit şekilde kullanabilmesi esasıyla tasarlanmıştır. Tek kişilik odalar istenildiğinde çift kişilik odalara dönüşebilmektedir. Banyo kapısı tek kanatlı ve çift kasalı olarak çözülmüştür. Kapı açıldığında tuvalet bölümünün kapanması ve bu sayede aynı anda  diğer öğrencinin duşu ve lavaboyu kullanabilmesi amaçlanmiştir. Yatma ve çalışma birimlerinde ahşap malzeme kullanımı ve yalın bir dil önerilmiştir. Ahşap oda kapıları aydınlatma detayları ile birlikte tasarlanmıştır.  

Giyinme bölümünde ise giysi dolaplarının yanı sıra ankastre buzdolabı ve su ısıtıcı için özel düzenlemeler yapılmıştır. Odaların içinde giydirme cephe döşemeden tavana kadar devam etmektedir. Cephe boyunca açılır kanat önüne eklenen menfez paneller ile doğal havalandırma olanağı sağlanmaktadır. Yüksek katlarda öğrenci güvenliğini sağlayabilmek amacıyla menfez paneller cephe sisteminin bir parçası olarak tasarlanmıştır. Yapılarda giydirme cephe sistemi ile birlikte mekanik montaj tuğla malzeme, yüzyıllardır yurt yapılarında kullanılan klasik tuğlalardan referans alarak kullanılmıştır. Tuğlalar özellikle farklı tonlarda seçilerek malzemenin doğallığı ön plana çıkarılmıştır. 

Yurtlarda öğrencilerin özgür hissedecekleri bir kentsel / sosyal ortam, rahat hissedecekleri bir ev / mahremiyet ortamı hedeflenmiştir.

Çizimler

Bilgiler

Yatırımcı: TOBB EKOMOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
Proje tarihi: 2004
İnşaat alanı: 70 000 m²
Statik: Yüksek Proje
Mekanik: Okutan Mühendislik
Elektrik: Akay Mühendislik
Peyzaj: On Tasarım
Adres: Söğütözü/Ankara